perjantai 29. heinäkuuta 2011

Mustikkapiirakka

Jokunen päivä sitten sain kyydin mustikkametsään. Ja takaisinkin. Saalis jäi kohtuulisen pieneksi, lähinnä omasta laiskuudesta johtuen, mutta piirakan sain sentään leivottua.


Taikina:
2½ dl maustamatonta jugurttia tai maitoa
25 g tuorehiivaa
(½ muna)
1 dl sokeria
(2 tl vaniljasokeria)
(½-1 rkl kardemummaa)
3/4 tlsuolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita

Täyte:
1 litra mustikoita
2dl sokeria
0,5-1 dl vettä

Sekoita kaikki aineet jauhoja lukuunottamatta kulhossa.
Lisää jauhot vähitellen kulhoon, kunnes taikina on kimmoisa, ja irtoaa kulhosta siististi.
Laita pyyhe kulhon päälle, ja anna taikinan kohota n. kaksinkertaiseksi, n. tunti.

Taikinan kohotessa keitä mustikat, sokeri ja vesi hilloksi, tarvittaessa lisää perunajauhoja jos hillosta tulee liian vetistä. Itse terästin chilipäänä hillon parilla habanerolla. Sokeri taittaa kovimman poltteen ja jäljelle jaa mukava "potku" suuhun.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kauli taikina hieman pellin pohjaa suuremmaksi ja nosta levy pellille. Kääri reunoja sisäänpäin, ettei mustikkaseos valu pois. Kohota pohjaa kymmenisen minuuttia ja kaada sitten täyte päälle. erinteisesti osa taikinasta säästetään piirakan päälle tehtävään ristikkoon, mutta itse en vaivautunut siihen.

Voitele reunat ja ristikko munalla ja paista 225 asteessa uunin alatasolla 15-20 min.
 Mustikan voi tietysti korvata haluamallaan marjalla, tai hedelmällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti